Vrijwilligers in de Tuin

Werken in de mooiste tuin van de stad? Klussen aan een nieuwe expowand met houten pallets? Leesles aan nieuwe Noorderlingen bij het leren van de Nederlandse taal? Het publiek verwelkomen en zo gratis concerten bijwonen? Onze vrijwillige medewerkers draaien hun hand er niet voor om. 

 

 

Vrijwilligers in de Tuin_131

 Iedere week vinden Amsterdammers met allerlei verschillende achtergronden elkaar om te doen wat ze leuk vinden, en zo een steentje bij te dragen.Er is een Tuinteam op de vrijdagen, een Klusteam op de dinsdagen, een Leeshuisteam, de hele week door en een hostteam voor bij de programma’s.

Wij zouden het geweldig vinden om nog meer mensen te betrekken bij wat we doen. Een mooie manier om nieuwe mensen te leren kennen en de stad een stukje mooier te maken. Er is van alles mogelijk. Wil je onze nieuwe stekjesbieb beheren? Wil je aansluiten bij het Tuinteam of het Klusteam en deel uit maken van de club? Mail dan naar info@tolhuistuin.nl.

Vrijwilligers in de Tuin_130
img-20210511-wa0008.jpgimg-20200929-wa0004.jpgleeshuis-10.jpgstaalvilla-klussen-heg.jpg

Vrijwilliger in het zonnetje: Mohamed

 

Iedere maand zet Vrijwilligers Central Amsterdam een Noordse vrijwilliger in het zonnetje. Dit keer een interview door Kiki Dusebout met Mohamed, die bij ons als host werkt. Foto door Marcel Jansen.

 

Een nieuw land, een nieuwe cultuur en een nieuwe taal. Allemaal uitdagingen waar je als nieuwkomer mee te maken krijgt. Mohamed is drie jaar geleden uit Jemen gekomen en vertelt hoe vrijwilligerswerk hem helpt met deze uitdagingen. “Vrijwilligerswerk geeft me het gevoel dat ik een normaal leven leid.”

Mohamed foto

Na zijn komst in Nederland begon Mohamed al snel met vrijwilligerswerk. “Ik startte als vrijwilliger in asielzoekerscentra waar ik tolkte voor nieuwkomers. Ook hielp ik mensen met hun COA (centrale opvang asielzoekers) administratie. Toen in juli 2019 mijn vrouw en vier kinderen naar Nederland kwamen, gingen we in Amsterdam Noord wonen. Hier begon ik als vrijwilliger bij Tolhuistuin. Als er een activiteit plaatsvond, belde ze mij of ik kon komen helpen. Dan hielp ik met het inrichten van de plek, verwelkomde ik bezoekers en gaf ze instructies over de maatregelen in verband met corona. Dit was geweldig, eigenlijk de eerste mogelijkheid om een connectie te maken met mensen hier. Het is niet makkelijk om in Nederland connecties op te bouwen en dit bracht me contacten en vrienden.”

 

“Ik word nog steeds als nieuw beschouwd”

 

“Het vrijwilligerswerk bij Tolhuistuin gaf me de kans om met mensen te praten en heeft me heel erg geholpen mijn taal te verbeteren. Vaak verstond ik niet wat mensen zeiden en in het begin schaamde ik me om te praten, maar dit is ook een goede motivatie om het toch te doen. Ook leerde het vrijwilligerswerk mij over de Nederlandse werkomgeving en de cultuur. Ik ben nu bijna drie jaar in Nederland, maar toch denk ik dat we nog steeds als ‘nieuw’ hier worden beschouwd, omdat ons leven nog niet 100 procent normaal is. Vrijwilligerswerk geeft me het gevoel dat ik een normaal leven leid en dat is het allerbeste. Al met al helpt het mij met mijn integratie. Nederland is super leuk en de mensen zijn heel aardig, iedereen lacht naar je en is bereid je te helpen als je een vraag hebt. Het doet me heel erg denken aan Jemen in de jaren 80.”

 

“Wees er voor anderen, je leeft niet alleen”

 

“Mijn belangrijkste motivatie om dit te doen: het helpen van mensen. Vaak voel ik me blij als er iemand voor mij is, dus het is nog mooier om er voor iemand anders te zijn. Niemand leeft alleen op de wereld, we moeten contacten maken, we moeten vrienden maken. Mijn levensmotto is dan ook: wees er voor anderen, je leeft niet alleen. Deze heb ik overgenomen van mijn vader.”

 

“Ik hoop dat het mensen motivatie geeft”

 

Sinds kort inspireert Mohamed ook anderen met zijn ervaringen. “Door corona organiseert de Tolhuistuin nu geen activiteiten, maar ik ben nu ook vrijwilliger bij Vrijwilligers Centrale Amsterdam als ambassadeur. Ik praat met nieuwkomers die graag vrijwilligerswerk willen doen, ik vertel dan hoe het mij heeft geholpen en wat de positieve dingen zijn. Ik hoop dat het mensen motivatie geeft, want ze zitten vaak in dezelfde situatie als ik.”

 

Een toekomst vol dromen
 

“Iedereen zonder droom, leeft niet. Je moet plannen maken voor de toekomst. Na wat we hebben meegemaakt in ons land, zoals de oorlog, voelt het alsof ik weer twintig ben en een nieuw leven op aan het bouwen ben. Eén van mijn dromen is om ooit hier mijn eigen bedrijf te beginnen, maar met vrijwilligerswerk zal ik nooit stoppen. Vrijwilligerswerk is hier fantastisch. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen vrije tijd heeft, dus waarom deze vrije tijd niet gebruiken voor zoiets goeds?”

 

Zelf vrijwilliger worden?

 

Heb je interesse, een vraag of een voorstel voor een initiatief? Mail dan naar info@tolhuistuin.nl. Via VCA vacaturebank kun je het aanbod van actuele vacatures voor vrijwilligers in heel Amsterdam bekijken. 

 


Vrijwilligers in de Tuin

Klik op 'menu' voor inhoudsopgave.

Met de pijlen aan de zijkant blader je door Zomer in de Tolhuistuin.
Loading ...